Interview

Met Jimmy
Home / Interview
Naam: Jimmy Pawirosoerono

Functie: Kapper

Sector: Uiterlijk verzorging

Werkgever: Eigen ondernemer

Opleiding:  Kappervakschool (Paramaribo)

Trainingen cursussen: kniptechnieken, modellering kleuren en productgebruik via Paul Mitchell en Sebastian.

Een keertje proberen?

Wat doe je precies?
Ik heb mijn kapperszaak op de nieuwezijds voorburgwal, midden in het centrum van Amsterdam. Ik ben in het vakgebied een allround specialist. Ik knip zowel heren als dames en Europees, Aziatisch en blackhair.

Wou je dit altijd al doen?
Vanaf mijn 15 ben ik al begonnen met knippen en modeontwerpen. En zelfs daarvoor, vanaf zeer jonge leeftijd vond ik het leuk om met mode en uiterlijk bezig te zijn.  Alleen oefende ik toen op mijn poppen.  Op de kappersvakschool heb ik me verder gespecialiseerd en begon ik praktijkervaring op te doen met mijn familie. Toen ik 19 was kwam de halve buurt bij  mij om geknipt te worden. Je kunt dus wel stellen dat het een beetje in mijn genen zit.

Hoe lang doe je dit werk al?
22 jaar dus

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen.
In Suriname ging het zoals ik  eerder aangaf. Toen ik 24 was ben ik naar Nederland verhuisd.  Ik ben eerst hier als kapper in loondienst begonnen. Dat was een keihard bestaan voor mij. Praktisch alleen in dit koude en voor mij vreemde land. Niemand kwam op voor mij behalve ikzelf.  Financieel moest ik het ook voor mijzelf voor elkaar boksen. Ik werkte me steeds meer in het rondte. Op een gegeven moment had ik drie banen naast elkaar.  Toen ik 29 was besloot ik om voor mijzelf te beginnen. Ik ben toen erg geholpen door mijn toenmalige vriend.  Dat is hij nu niet meer, maar nog wel mijn zakenpartner.

Heb je een leidinggevende functie?
Haha, alsjeblieft.  Geen personeel, ik heb genoeg aan het managen van mijzelf.

Wat is de grootste uitdaging aan je werk?
De grootste uitdaging is om een lange termijn relatie op te bouwen met je klant.  Dat betekent dat je niet alleen een uitstekende kapper moet zijn, maar ook een luisterend oor moet hebben en soms zelfs als relatietherapeut of psychiater moet kunnen functioneren.

Welke opleiding moet je hebben om dit vak te doen?
In principe de kappervakschool.  Maar gezien bovenstaande helpt het ook wel om de huis-tuin en keuken psychologie opleiding gevolgd te hebben

Wat vind je leuk aan je werk?
Dat mensen aan het eind zeggen” wat een heerlijke verwennerij is dit geweest”. Dan weet je dat je het goed hebt gedaan.

Wat vind je niet leuk aan het werk?
Mensen die zeuren

Wat is je ultieme doel op het gebied van je carrière?
Ik ben bezig om iets te gaan doen met kleding en mode.  Dat is ten slotte mijn tweede passie sinds mijn jeugd. Ik heb de ambitie om daar ook geld in te gaan verdienen in plaats van uit te geven. Het lijkt me interessant om hele bijzondere dingen uit verre landen te importeren. Inmiddels heb ik de vergunningen om kleding te kunnen verkopen in mijn winkel. Nu nog de stap wagen. Daar zit nog wel een drempel,  maar ik weet dat ik er gevoel voor heb.  

Heb je nog iets toe te voegen?
Kom over vijf jaar nog eens langs.

Paste your AdWords Remarketing code here